Vaccinaties

Jong JGZ verzorgt in de Hoeksche Waard de vaccinaties tegen DTP, BMR en HPV.

Voor wie

Kinderen geboren in 2006 krijgen een vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus, polio) en BMR (bof, mazelen en rode hond). Meisjes geboren in 2002 krijgen een oproep voor de HPV-vaccinatie. Dit is de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Dit zijn in totaal 2 inentingen en in maart wordt de eerste toegediend. Al deze vaccinaties worden gedaan volgens het Rijksvaccinatieprogramma van de overheid. Ouders en verzorgers ontvangen een oproep van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) met de betreffende datum, tijdstip en locatie.

Twee inentingen

De HPV-vaccinatie bestaat vanaf 2014 uit 2 inentingen. Tussen de 2 inentingen zit een periode van 6 maanden. Voorheen bestond de HPV-vaccinatie uit 3 inentingen, maar uit onderzoek is gebleken dat 2 prikken van het vaccin even goed beschermen als 3 prikken. Daarom heeft het RIVM besloten om vanaf 2014 de tweede prik, die voorheen 1 maand na de eerste werd gegeven, te laten vervallen.

DTP- en BMR-vaccinatie

Een vaccinatie tegen DTP en BMR vermindert de kans op een aantal besmettelijke ziekten die vervelende complicaties kunnen geven. In principe mogen alle kinderen gevaccineerd worden, behalve als een kind op dat moment koorts of te weinig weerstand heeft.

HPV-vaccinatie

Baarmoederhalskanker is een ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door een infectie met het humaan papillomavirus, kortweg HPV. Door de vaccinatie is een meisje voor een groot deel beschermd tegen baarmoederhalskanker. Doordat dit ook veroorzaakt kan worden door andere varianten van het HPV-virus beschermt het vaccin niet volledig. Om baarmoederhalskanker in een vroeg stadium op te sporen is daarom ook het advies om op latere leeftijd een uitstrijkje te laten maken bij de huisarts.

Meer informatie

Voor meer informatie en voor vragen over de vaccinatie kun je een e-mail sturen naar vaccinaties@jongjgz.nl.

Meer informatie over vaccinaties vind je ook op de website www.opvoeden.nl.