Dyslexie

Bouw!, een nieuwe aanpak die dyslexie effectief voorkomt

Goed kunnen lezen en schrijven. Het lijkt zo vanzelfsprekend. Maar sommige kinderen hebben er moeite mee, heel veel moeite. Het is daarom belangrijk er op tijd bij te zijn, want wie leesproblemen heeft, presteert op school Gemeente Hoeksche Waard investeert fors in de aanpak van dyslexie. Dit doet zij door het wetenschappelijke programma 'BOUW!' in te zetten. Hiermee worden kinderen preventief geholpen, nog vóór ze in groep 3 leren lezen. De resultaten zijn spectaculair.

Eerste school in de Hoeksche Waard

Openbare basisschool De Boomgaard in Mijnsheerenland is in de zomer van 2016 als een van de eerste scholen in de Hoeksche Waard gestart met het project. Halverwege groep 2 komen kinderen al in aanmerking voor professionele hulp. Dat is eerder dan voorheen. Toen kwam hulp pas om de hoek kijken als de leesproblemen zich voordeden. Dan bleek de aanpak minder succesvol te zijn. Leerlingen met dyslexie kampen vaak met minder zelfvertrouwen doordat ze moeite hebben met leren. Daardoor zijn ze minder gemotiveerd om er iets aan te doen.

Eén-op-éénbegeleiding

Niet bij BOUW! Daarbij krijgen kinderen één-op-éénbegeleiding. Dat hoeft niet altijd van de juf of meester zelf te zijn: ook ouders kunnen begeleiden of kinderen uit groep 8. Leerkrachten en intern begeleiders van de scholen krijgen een cursus om met het programma aan de slag te gaan. Projectleider is Marleen Korf van Lexima, de uitgever van programma dat aan het project meewerkt, samen met dyslexie-instituut Leestalent.

Inmiddels zijn alle scholen binnen het Samenwerkingsverband 28.04 in de Hoeksche Waard begonnen met het programma. Ook 65-plussers worden nu uitgenodigd om kinderen te begeleiden, iets wat bij diverse scholen al mogelijk is.

Vragen?

Voor vragen over BOUW kunt u terecht op de school van uw kind(eren).

Niet gevonden wat u zocht?

Vul dan het contactformulier in zodat wij u verder kunnen helpen.

U bent hier:Home | Jeugdteam HW | Dyslexie
Deel deze pagina

E-mail: info@jeugdteamhw.nl 
Telefoon: 088-123 99 25 / 140186